Vaihtoauton ostovinkit

Auton ostossa kannattaa olla tarkka ja varmistua niin auton kunnosta kuin myyjän luotettavuudesta. Biliasta saat luotettavaa palvelua, kaikissa vaihtoautoissamme on takuu. Saat meiltä tarkastetut ja huolletut vaihtoautot sekä kattavat palvelut auton hankintaan ja omistamisen ajaksi. Näillä vinkeillä varmistat, että teet luotettavan ja turvallisen valinnan.

1. Auto ja asiakirjat

 • Varmista, että auton tiedot täsmäävät ja että auto ei ole poistettu liikennekäytöstä.

 • Muista myös varmistaa, että myyjä on auton omistaja ja pyydä myyjältä voimassa oleva varmenne tai II osa. Varmenne on kaksi viikkoa voimassa oleva digitaalinen koodi, jonka avulla voit rekisteröidä ajoneuvon itsellesi Traficomin tai vakuutusyhtiösi sähköisessä palvelussa, tai paikan päällä rekisteröintitoimipisteessä.

2. Auton kunto

 • Selvitä auton historia, kolarivauriot, korinvaihdot ja mittarilukeman oikeellisuus. Varmista, että ammattitaitoinen mekaanikko on tarkastanut auton ja pyydä kopio auton kunnostuspöytäkirjasta.

3. Huollot

 • Tutustu auton huoltokirjaan ja tarkista, että sekä mittarilukeman että ajan mukaan tehtävät, huolto-ohjelman mukaiset huollot on tehty. Tarkista myös, että muut määräajoin tehtävät toimenpiteet, kuten jakohihnanvaihto, on tehty. Tarkista seuraavan huollon ja tulevien toimenpiteiden ajankohta.

4. Katsastus ja ajoneuvoverot

 • Selvitä, milloin auto on katsastettu ja tarkista seuraava katsastusajankohta. Huolehdi, että ajoneuvo- ja käyttövoimavero on maksettu, jotta auto ei joudu käyttökieltoon.

5. Sovitut varusteet

 • Pyydä myyjää merkitsemään kauppakirjaan autoon kuuluvat lisävarusteet ja varmista niiden toimivuus ja kunto. Esim. kesärenkaiden lakisääteinen minimiurasyvyys on 1,6 mm, ja talvirenkaiden minimiurasyvyys on 3 mm. Tarkista myös, että autossa on mukana lohkolämmittimen johto, mikäli autoon on asennettu lämmitin.

6. Käyttöopastus ja käyttöohjekirja

 • Pyydä, että myyjä esittelee sinulle auton ja varusteet. Suorita riittävän pitkä koeajo eri nopeuksilla ja tunnustele auton käyttäytymistä. Varmista, että saat käyttöösi auton ja mahdollisten varusteiden käyttöohjekirjat.

7. Takuu

 • Varmista, että saat kattavan takuun. Nykyautoissa on monimutkaisia ja kalliita komponentteja ja hyväkin auto voi rikkoutua. Tutustu takuun sisältöön ja pyydä takuuehdot kirjallisina.

8. Tiepalvelu

 • Kysy kuuluuko auto Tiepalvelun piiriin. Tarkista myös Tiepalvelun sisältö: kuuluuko palveluun sijaisauto vai voiko lisäpalvelut hankkia edullisemmin kaupan yhteydessä. Vastuullinen autoliike haluaa pitää huolta asiakkaistaan myös kaupan jälkeen.

9. Rahoitus ja vakuutus

 • Pyydä myyjältä itsellesi sopiva ja vaivaton rahoitus- ja vakuutustarjous. Hyvästä autoliikkeestä saat kaikki palvelut saman katon alta.

10. Ammattitaitoinen palvelu

 • Kysy reilusti myyjältä lisätietoja mieltäsi askarruttavista asioista. Hän auttaa sinua mielellään tekemään onnistuneen autokaupan.