Volvo Carsin uusi ajosimulaattori hyödyntää uusinta peliteknologiaa turvallisempien autojen kehitystyössä

Volvo Carsin uusi ajosimulaattori hyödyntää uusinta peliteknologiaa turvallisempien autojen kehitystyössä
19. marraskuu 2020

Kokoonpano, joka sisältää liikkuvan istuimen, käsissä tuntuvaa palautetta antavan ohjauspyörän ja kristallinkirkasta kuvaa tarjoavan virtuaalitodellisuuskypärän, saisi kenet tahansa tosipelaajan kateelliseksi. Volvon simulaattori vie tämän konseptin seuraavalle tasolle, jolla todellisuutta on vaikea erottaa simulaatiosta. Ja juuri tästä koko hankkeessa on kyse.

Käyttämällä johtavan reaaliaikaisen 3D:n kehitysalustan, Unityn, huipputeknologiaa ja suomalaisen virtuaali- ja yhdistetyn todellisuuden asiantuntijan, Varjon, laitteistoa simulaattori jäljittelee oikealla autolla ja oikeilla maanteillä ajamista. Se yhdistää aidontuntuisen 3D-tarkkuusgrafiikan lisätyn todellisuuden laseihin ja Teslasuit-kokovartalopukuun, joka tarjoaa kehossa tuntuvaa palautetta virtuaalimaailmasta ja tarkkailee samalla elimistön reaktioita.

Tämä ohjelmiston ja laitteiston yhdistelmä antaa Volvolle mahdollisuuden simuloida lukemattomia liikennetilanteita oikealla testiradalla oikean auton kanssa täysin turvallisesti. Testaajat saavat tärkeää tietoa ihmisen ja auton välisestä vuorovaikutuksesta kehittäessään uusia turvallisuusratkaisuja, kuljettajan aputoimintoja ja autonomisen ajamisen ominaisuuksia.

Testaajien käyttöön voidaan tuoda kuvitteellisia aktiivisia turvallisuus- ja tukitoimintoja, tulevia autonomisen ajon käyttöliittymiä, tulevia automalleja ja monia muita skenaarioita. Kokonaisuutta voidaan käyttää oikeilla testiradoilla tai testilaboratoriossa, ja jokaista skenaariota voi muokata. Mahdollisuudet ovat kirjaimellisesti rajattomat.

Volvo esitteli “äärimmäistä simulaattoriaan” eilen tapahtumassa, joka suoratoistettiin Volvon Open Innovation Arenalta. Sitä isännöi innovaatioasiantuntijoiden tiimi. Voit katsoa tapahtuman TÄÄLLÄ.

Volvosta tuli viime vuonna yhteistyössä Varjon kanssa ensimmäinen autonvalmistaja, joka tarjosi mahdollisuuden ajaa oikealla autolla yhdistetyn todellisuuden lasien kanssa. Nyt yhteistyö on laajentunut, ja se käsittää myös Unity-teknologian ja Teslasuitin haptisen kokovartalopuvun.

Casper Wickman on Volvon Open Innovation Arenan käyttäjäkokemuksen johtaja ja yksi esittelytapahtuman isännistä. Hänen mukaansa uusi teknologia antaa Volvolle mahdollisuuden tutkia aitoja ihmisreaktioita turvallisessa ympäristössä ja murto-osalla varsinaisen testin hinnasta.

“Työskentelemällä yhdessä Varjon, Unityn ja Teslasuitin kanssa olemme voineet testata monia skenaarioita, jotka näyttävät ja tuntuvat täysin aidoilta ilman, että meidän on täytynyt fyysisesti rakentaa mitään. Voimme koeajaa oikeita autoja liikennetilanteissa, jotka näyttävät ja tuntuvat aidoilta mutta joita voi säätää napin painalluksella, Casper Wickman sanoo.

Testaustyö on äärimmäisen tärkeää kehitettäessä autojen turvallisuusjärjestelmiä, kuten törmäyksenestoteknologioita. Näiden järjestelmien testaaminen tosimaailmassa voi olla vaarallista, aikaa vievää ja kallista. Virtuaali- ja yhdistetyn todellisuuden simulaatiot mahdollistavat täysin turvallisen testaamisen aidoissa ympäristöissä ilman fyysisiä prototyyppejä tai monimutkaisia järjestelyitä.

“Käyttämällä tätä huipputeknologiaa johdamme kilpajuoksua entistä turvallisempien autojen kehitystyössä. On hienoa olla mukana tässä projektissa”, Casper Wickman sanoo. Katso tallenne koko esittelystä täällä ja lataa yhteenvetovideo tapahtumasta täällä.

Esiteltyä teknologiaa:

Varjo Mixed Reality Headset

Volvosta tuli viime vuonna yhteistyössä Varjon kanssa ensimmäinen autonvalmistaja, joka yhdisti aidon ajokokemuksen ja yhdistetyn todellisuuden teknologian. Varjo XR-1 Developer Edition -lasit käyttävät videokameroita ja tarjoavat korkeatarkkuuksista yhdistettyä tai virtuaalitodellisuutta. Varjo XR-1 -laseja käyttämällä Unityllä luodut kohteet ja ympäristöt voidaan integroida saumattomasti todelliseen maailmaan.

Teslasuit

Voimia, tärinöitä ja liikkeitä käyttävä tuntoaistiin perustuva teknologia mahdollistaa kosketuksen jäljittelemisen virtuaalimaailmassa. Käyttämällä Teslasuitin kehittynyttä kokovartalopukua Volvon simulaatiotestaajat voivat fyysisesti tuntea pieniä toisintoja voimista, joita voi kokea onnettomuudessa – todelliseen vaaraan joutumatta. Puvun ansiosta Volvon insinöörit voivat testata reaktioita tutkimalla, kuinka lihakset, stressitaso ja syke reagoivat rasituksessa, ja soveltaa oppimaansa uuden sukupolven turvallisuusjärjestelmissä, jotka auttavat välttämään vaarallisia tilanteita tai lieventämään niiden seurauksia.

Unity Simulation Engines

Simulaatioskenaariot luodaan käyttämällä Unityn reaaliaikaista 3D-ohjelmistoa. Unity on yhden maailman suosituimpiin kuuluvan videopelikehitysalustan kehittäjä. Unityä käyttämällä Volvon asiantuntijat voivat luoda virtuaalisia ympäristöjä ja kohteita, joita käytetään simulaatioissa, tai asettaa täysin tarkan 3D-mallin mistä tahansa Volvo-autosta virtuaaliympäristöön. Näin voidaan tutkia mallia eri valaistuksissa, sijainneissa ja sääolosuhteissa.

19.11.2020 

Volvo Car Finland 

Tiedotuspäällikkö Mia Pelttari
[email protected], puh. 0400-441117 
Korkearesoluutioisia kuvia, videoita: www.media.volvocars.com
Kaikki videot löytyvät täältä
www.volvocars.fi
www.linkedin.com/company/volvo-car-finland/