Volvo Car Group ja Northvolt yhteistyöhön akkujen kehitystyössä ja tuotannossa

Volvo Car Group ja Northvolt yhteistyöhön akkujen kehitystyössä ja tuotannossa
23. kesäkuu 2021

Ensimmäisenä askeleena Volvo Car Groupin ja Northvoltin 50/50-suhteessa omistama yritys perustaa tutkimus- ja kehitystyökeskuksen Ruotsiin. Se aloittaa toimintansa vuonna 2022.

Keskus hyödyntää molempien yhtiöiden akkuasiantuntemusta ja kehittää uuden sukupolven, huippuluokan akkukennoja ja integrointiteknologioita erityisesti Volvon ja Polestarin autoja varten.

Suunniteltu yhteisyritys perustaa myös uuden gigatehtaan Eurooppaan. Sen potentiaalinen kapasiteetti on jopa 50 gigawattituntia (GWh) vuodessa. Tuotannon odotetaan käynnistyvän vuonna 2026.Osana suunnitelmia Volvo Car Group tutkii mahdollisuutta hankkia 15 GWh:n edestä akkukennoja vuodessa Northvoltin nykyiseltä Ruotsin Skellefteån Ettin-akkutehtaalta vuodesta 2024 alkaen.

Aikaisemmin ilmoitettujen akkutoimitussopimusten ohella yhteistyö Northvoltin kanssa vastaa Euroopassa Volvon akkukennotarpeisiin, jotka ovat tärkeä muuttuja Volvon kunnianhimoisissa sähköistämissuunnitelmissa. Volvon tavoitteena on saavuttaa täyssähköautoille 50 prosentin osuus kokonaismyynnistä tämän vuosikymmenen puoliväliin mennessä, ja vuoteen 2030 mennessä kaiken myynnin on määrä koostua täyssähköautoista.

Tänä päivänä Volvo Car Groupin täyssähköautojen akkutuotanto edustaa suurta osaa autojen elinkaaren kokonaishiilipäästöistä. Northvolt on kestävän kehityksen mukaisten akkujen johtava valmistaja, ja tuottamalla akkuja lähellä Euroopan tuotantolaitoksiaan Volvo Car Group voi pienentää tulevien autojensa tuotantoon liittyvää ympäristöjalanjälkeä.

“Työskentelemällä yhdessä Northvoltin kanssa varmistamme korkealaatuisten ja ympäristöystävällisempien akkukennojen toimituksen täyssähköautoillemme. Yhteistyö vahvistaa myös omaa kehitystyötämme”, sanoo Volvo Car Groupin pääjohtaja Håkan Samuelsson.

Uuden gigatehtaan on tarkoitus saada voimansa sataprosenttisesti puhtaasta energiasta, ja se työllistää noin 3 000 ihmistä. Tehtaan sijaintia ei ole vielä päätetty. Ensimmäinen auto, joka sisältää yhteisyrityksen kehittämiä akkukennoja, on Volvon suositun XC60-mallin sähköinen seuraaja.

“Volvo ja Polestar ovat oman alansa johtajia sähköistämisessä ja täydellisiä kumppaneita matkallamme kohti maailman ympäristöystävällisimpien akkukennojen kehitystä ja tuotantoa. Olemme ylpeitä tilaisuudesta olla näiden autonvalmistajien akkukennojen tuotantokumppani yksinoikeudella Euroopassa”, sanoo Northvoltin perustaja ja pääjohtaja Peter Carlsson.

Yhteistyö Northvoltin kanssa on keskeisessä asemassa Volvon tavoitteessa tulla premium-sähköautojen segmentin johtajaksi. Volvo suunnittelee, että sen myynti koostuu pelkistä täyssähköautoista vuoteen 2030 mennessä. Uusi kumppanuus edustaa myös merkittävää askelta Volvo Car Groupin sisäisen kehitystyön laajentamisessa yhdessä todellisten teknologiajohtajien kanssa.

Polestarille yhteistyö antaa lisävauhtia kasvuaikeisiin Euroopassa ja korostaa sitoutumista Polestar 0 -projektiin, jonka on tarkoitus luoda täysin ilmastoneutraali auto vuoteen 2030 mennessä.

“Kehittämällä uuden sukupolven akkuteknologiaa yhdessä Northvoltin kanssa saamme mahdollisuuden suunnitella akut erityisesti Volvon ja Polestarin kuljettajia varten. Kun kehitämme sähköautojemme kennot sisäisesti, voimme keskittyä antamaan Volvon ja Polestarin kuljettajille sitä mitä he haluavat, eli pidempiä toimintamatkoja ja lyhyempiä latausaikoja”, Volvon pääteknologiajohtaja Henrik Green lisää.

“Yhteistyö Northvoltin kanssa on tärkeä askel teollisessa verkostossamme, kun etenemme kohti täyttä sähköistämistä vuonna 2030. Akut kuuluvat täyssähköauton tärkeimpiin osiin, ja työskentelemällä yhdessä Northvoltin kanssa varmistamme korkealaatuisten ja ympäristöystävällisten akkujen kustannustehokkaan toimitusketjun Euroopassa”, toteaa teollisten toimintojen ja laadunvalvonnan johtaja Javier Varela.

Volvo paljastaa lisää yksityiskohtia tulevasta teknologiakehityksestä Volvo Cars Tech Moment -tapahtumassa 30. kesäkuuta.Yhteistyön ja yhteisyrityksen toteutuminen riippuu vielä osapuolten välisistä viimeisistä neuvotteluista ja sopimuksista, mukaan lukien hallituksen hyväksynnästä.

 

23.6.2021 

Volvo Car Finland 
Tiedotuspäällikkö Mia Pelttari
[email protected], puh. 0400-441117 
Korkearesoluutioisia kuvia, videoita: www.media.volvocars.com
Kaikki videot löytyvät täältä
www.volvocars.fi
www.linkedin.com/company/volvo-car-finland/