Täysin uusi XC90 on ensimmäinen Volvo, joka on rakennettu yhtiön uudelle skaalautuvalle alusta-arkkitehtuurille

22. elokuu 2014

Volvon täysin uusi XC90 – joka lanseerataan kahden viikon kuluttua Tukholmassa – onmalliston ensimmäinen auto, joka valmistetaan skaalautuvalle alusta-arkkitehtuurille(SPA), joka on Volvon itsensä kehittämä modulaarinen alustatekniikka.

SPA on ollut Volvolla kehityksessä neljän vuoden ajan, ja se on kulmakivi yhtiön jatkuvassa 8,2 miljardineuron muutossuunnitelmassa. Ratkaisu esitellään täysin uudessa XC90-mallissa, ja se laajeneetulevaisuudessa malliston muihinkin autoihin.SPA:lla on monia etuja. Ensinnäkin, sen joustavuus vapauttaa Volvon insinöörit ja suunnittelijat laatimaan jakehittämään monia uusia ja houkuttelevia muotoiluratkaisuja ja samalla parantamaan ajettavuutta,turvallisuutta ja yhteystekniikkaa. Samalla voidaan luoda myös runsaammat sisätilat.
  – SPA ja XC90 ovat varmoja todisteita Volvon itsenäisestä strategiasta. XC90:n upea yhdistelmä ylellisyyttä, mukautumiskykyä, tilaa, tehokkuutta ja turvallisuutta nostaa SUV-segmentin uusiin ulottuvuuksiin, aivan kuten alkuperäinen XC90 teki vuonna 2002, sanoo Volvo Car Groupin tutkimus-ja kehitystyöjohtaja Peter Mertens. Toiseksi, SPA muuttaa tapaa, jolla Volvo valmistaa autojaan tulevaisuudessa. Se mahdollistaa monien eri autojen, voimansiirtojen, sähköjärjestelmien ja tekniikoiden rakentamisen samalle arkkitehtuurille synnyttäen huomattavia taloudellisia etuja.
 – SPA antaa meille tuoreen teknologisen alun. Noin 90 prosenttia täysin uuden XC90:n ja tulevien mallienkomponenteista on uusia. Nostamme riman premium-luokassa erittäin korkealle, kun on kyse laadusta jatekniikasta kaikilla avainalueilla, Mertens toteaa.

Vapauttavaa tekniikkaa
Enemmän vapauksia suunnittelijoille
SPA:n kanssa esimerkiksi akseliväliin, ylityksiin, ajoneuvon korkeuteen ja keulan korkeuteen liittyvätaikaisemmat muotoilurajoitukset ovat historiaa.
– Tämä on antanut meille enemmän vapautta suunnitella autoja, joilla on itsevarma asento, dynaamisetmittasuhteet ja monia erottuvia yksityiskohtia. Kolme uusinta konseptiautoamme ovat esitelleet näitäominaisuuksia. Vaikka täysin uusi XC90 on aivan erityyppinen auto, yhteyden huomaa välittömästi, kunmalli paljastetaan kahden viikon kuluttua, sanoo Volvon muotoilujohtaja Thomas Ingenlath.
Erinomainen ajonautinto ja mukautumiskyky
Uusi SPA-alustatekniikka vähentää painoa ja parantaa painojakaumaa ja ajonautintoa mukavuudesta tinkimättä. SPA mahdollistaa myös paremman mukautumiskyvyn auton sisällä. Uusi XC90 sisältää innovatiivisesti suunnitellut istuimet, jotka vapauttavat sisätilaa toisen ja kolmannen rivin matkustajille ja auttavat tekemään täysin uudesta XC90:stä aidosti 7-paikkaisen auton. Toisen rivin istuinten liukutoiminnolla voidaan luoda lisää jalkatilaa kolmannen rivin matkustajille tai lisätä tavaratilaa. Kolmannen rivin istuimet tarjoavat luokkansa johtavaa mukavuutta enintään 170 cm pitkille matkustajille.
– SPA on antanut meidän luoda maailman ensimmäisen kompromissittoman SUV-mallin. Auto tarjoaahuomattavasti pienemmälle ja matalammalle autolle ominaista ketteryyttä, varman ajotuntuman ja runsaatsisätilat. Tehoa ja taloudellisuutta verrattomasti yhdistävä voimansiirto synnyttää oikean adrenaliiniryöpyn.Auto kantaa luonnollisesti Volvon tunnusta, joten maailmanluokan turvallisuus on siinä vakiona, PeterMertens sanoo.
Ylittämätön yhdistelmä tehoa ja taloudellisuutta
Uusi XC90 tarjoaa valikoiman Drive-E-moottoreita, joille kaikille on ominaista suorituskyvyn jataloudellisuuden loistava yhdistelmä.
Kaksilitraisten nelisylinteristen diesel-ja bensiinimoottorien tuoteperhe käyttää eritasoista ahtamista ja kattaatäyden valikoiman voimanlähteitä huipputehokkaista moottoreista erittäin taloudellisiin versioihin.Malliston huippunimi on XC90 Twin Engine, joka yhdistää kaksilitraisen nelisylinterisenbensiiniturbomoottorin ja sähkömoottorin ja tarjoaa verrattoman kokonaisuuden tehoa ja puhtautta –hevosvoimia on noin 400 ja hiilidioksidipäästöt (CO2) ovat noin 60 g/km (NEDC-ajosykli).SPA pystyy myös integroimaan sähkötoiminnan kaikilla tasoilla ilman kompromisseja sisä-tai tavaratilansuhteen. Muilla autonvalmistajilla on ollut vaikeuksia yhdistää akusto ja ylellinen ja tilava matkustamo,mutta Volvo on ratkaissut tämän ongelman SPA:n avulla.
Entistä parempaa turvallisuutta
SPA auttaa Volvoa vahvistamaan johtavaa asemaansa turvallisuuden saralla ilman kompromisseja muotoilun, koon tai painon suhteen. Erittäin vahvan booriteräksen laaja-alaisen käytön ansiosta SPA-autoista saadaan yhtä aikaa sekä kompaktimpia että turvallisempia. SPA sisältää myös innovatiivisen sähköarkkitehtuurin, joka lisää auton älykkyyttä huomattavasti. Se on suunniteltu siten, että siihen on helppo integroida uutta tekniikkaa nopeasti kehittyviltä aloilta, kuten mikroprosessori-, anturi-ja kameratekniikan saralta. Tämä helpottaa uusien onnettomuuksia estävien ratkaisujen kehitystä ja mahdollistaa uusien multimedia-ja yhteystoimintojen käytön.
– Olemme luoneet yksittäisen hermokeskuksen, joka hallitsee auton kaikkia yhteyksiä. Tämä on ainutlaatuista autoteollisuudessa, Peter Mertens kertoo.
Teollisia etuja
Skaalautuvan arkkitehtuurin huomattavien tuote-etujen lisäksi tekniikka tarjoaa myös teollisia hyötyjä. SPA:n ansiosta Volvo voi kehittää autoja, jotka perustuvat yhteisille moduuleille ja liittymille sekä skaalautuville järjestelmille ja komponenteille ja jotka voidaan valmistaa joustavassa tuotantojärjestelmässä. Tämä tarkoittaa sitä, että kaikki Volvo-mallit 60-sarjasta lähtien voidaan valmistaa samalla tuotantolinjalla tuotteen monimutkaisuudesta riippumatta.

Volvon uusi keula: “Thorin vasara” -valot
Volvo esittelee tänään ensimmäistä kertaa kuvia täysin uuden XC90-mallin keulasta, jota koristavat T-muotoiset valot. Suunnittelutyöryhmä on antanut valoille lempinimen ”Thorin vasara” ukkosen jumalan vasaran mukaan.
– Takana ajavan uuden XC90:n tunnistaa yhdellä taustapeilin vilkaisulla. XC90 on vakuuttava ilmestys maantiellä, Thomas Ingenlath sanoo.

12.8.2014
Lisätietoja: Volvo Car Finland Tiedotusjohtaja Thomas Hallbäck, [email protected], puh. 09-5044 5325 Korkearesoluutisia kuvia, videoita: www.media.volvocars.com
www.volvocars.fi
www.volvooceanrace.com w
ww.volvoingolf.com
Tämän lehdistötiedotteen kuvaukset ja tiedot koskevat Volvo Carsin kansainvälistä mallistoa. Kuvatut ominaisuudet voivat olla lisävarusteita. Ajoneuvojen tekniset tiedot voivat vaihdella maakohtaisesti ja muuttua ilman erillistä ilmoitusta.