Volvo kehittää uutta maailmanluokan tekniikkaa: Uudet pienikokoiset moottorit

14. joulukuu 2011

Uudet pienikokoiset moottorit – ei kompromisseja ylellisyyden tai ajonautinnon suhteen

Volvo on ottamassa seuraavaa askelta kohti nollapäästöjä uudella moottorimallistolla, joka koostuu yksinomaan pienikokoisemmista nelisylinterisistä bensiini- ja dieselmoottoreista.

- On aika lakata laskemasta sylintereitä. Esittelemme Frankfurtin autonäyttelyssä uuden konseptiauton, joka todistaa, että pienemmät moottorit voivat kulkea käsi kädessä ylellisyyteen ja ajonautintoon liittyvien odotusten kanssa, kertoo Volvon tutkimus- ja kehitystyön varajohtaja Peter Mertens.

Volvon tuleva nelisylinterinen VEA-moottorimallisto (Volvo Environmental Architecture) sisältää yhteispaineruiskutuksella varustettuja dieselmoottoreita ja suorasuihkutteisia bensiinimoottoreita. Se kattaa useita eri voimanlähteitä huipputehokkaista versioista erittäin taloudellisiin vaihtoehtoihin.

- Nelisylinteriset voimanlähteet ovat erinomainen tapa vähentää nopeasti CO2-päästöjä ja polttoaineen kulutusta. Kehitämme nelisylinterisiä moottoreita, jotka ovat suorituskyvyltään tehokkaampia kuin tämän päivän kuusisylinteriset yksiköt ja kuluttavat vähemmän polttoainetta kuin nykyinen nelisylinteristen moottorien sukupolvi, Peter Mertens jatkaa.

Uudet VEA-moottorit vähentävät yksittäisten osien määrää 60 prosentilla. Uudet voimansiirrot ovat lisäksi 90 kiloa kevyempiä kuin nykyiset ratkaisut, ja polttoainetaloudellisuus on parantunut 35 prosenttia.

Vauhtipyörätekniikan edelläkävijä

Modulaarisuus ja kompakti poikittaisrakenne sopivat ihanteellisesti myös tuleviin sähköistämisprojekteihin. Jotta Volvo voi vastata kaikkiin asiakastarpeisiin, tietyt moottorit saavat lisää suorituskykyä hybridisovellusten tai muun edistyksellisen tekniikan, kuten vauhtipyörän, kautta.

Volvosta tulee myöhemmin tänä syksynä yksi ensimmäisistä autonvalmistajista, jotka ovat testanneet vauhtipyörän potentiaalia yleisillä maanteillä. Niin kutsuttu KERS-järjestelmä (Kinetic Energy Recovery System) ottaa talteen jarrutusenergiaa vauhtipyörään, joka voi pyöriä jopa 60 000 kierrosta minuutissa. Kun tallennettu energia vapautetaan, se voi kiihdyttää autoa liikkeelle lähdettäessä tai matkanopeuksissa.

- Vauhtipyöräjärjestelmä tarjoaa kuljettajan käyttöön 80 lisähevosvoimaa ja vähentää polttoaineen kulutusta jopa 20 prosenttia, Peter Mertens toteaa.

Kilpailua parhaita vastaan

Volvo uudistaa yhtiön omaa mallistoa myös uuden ajoneuvoarkkitehtuurin kautta. SPA (Scalable Platform Architecture, skaalautuva alusta-arkkitehtuuri) -tekniikan ansiosta useimmat Volvo-mallit voidaan valmistaa samalla tuotantolinjalla auton koosta ja monimutkaisuudesta riippumatta.

- Otamme teknologisen tulevaisuutemme omiin käsiimme. Uusi arkkitehtuuri ja moottorimallisto auttavat meitä menestymään kilpailijoita vastaan kriittisillä osa-alueilla, kuten ajodynamiikassa ja polttoainetaloudellisuudessa", Peter Mertens kertoo.

Volvo tavoittelee johtopaikkaa kevyiden rakenteiden suunnittelussa

Yhteisen ajoneuvoarkkitehtuurin teollisten etujen lisäksi tekniikka tarjoaa myös merkittäviä tuotteisiin liittyviä hyötyjä. Volvo tavoittelee tulevien SPA-mallien myötä johtavaa asemaa autojen kevyiden ratkaisujen suunnittelussa. Uudet autot ovat 100-150 kg kevyempiä kuin nykyiset samankokoiset mallit.

Uusi arkkitehtuuri mahdollistaa sähkötekniikan käytön kaikilla tasoilla. Uusi alustatekniikka yhdessä matalamman painon ja paremman painonjakauman kanssa parantaa ajodynamiikkaa. Sähköarkkitehtuuri on merkittävä tukipilari yhtiön tavoitteissa vahvistaa johtavaa asemaansa aktiivisen turvallisuuden saralla.

Uutta jännittävää muotoilua

Ensi viikolla Frankfurtissa paljastettava uusi konseptiauto osoittaa, että SPA antaa Volvon muotoilutyöryhmälle enemmän vapauksia luoda tuleville Volvo-malleille entistä jännittävämpiä ulkomuotoja.

- Voimme uuden arkkitehtuurin myötä terävöittää muotokieltämme ja laatia juuri oikeat urheilulliset ja dynaamiset linjat, jotka ovat erittäin tärkeitä vaativille ylellisten autojen ostajille. Frankfurtin konseptiauto on erinomainen esimerkki siitä, mitä voimme saavuttaa tällä uudella arkkitehtuurilla, kertoo Volvon muotoiluosaston varajohtaja Peter Horbury.

6.9.2011

Lisätietoja:

Tiedotusjohtaja Thomas Hallbäck, thallbac@volvocars.com, puh. 09-5044 5325

www.media.volvocars.com

www.volvocars.fi

Tämän lehdistötiedotteen kuvaukset ja tiedot koskevat Volvo Carsin kansainvälistä mallistoa. Kuvatut ominaisuudet voivat olla lisävarusteita. Ajoneuvojen tekniset tiedot voivat vaihdella maakohtaisesti ja muuttua ilman erillistä ilmoitusta.